Termékeink

A pékségek higiéniájáról II. rész

A tisztítás alapjai

Varga Zoltán higiéniai szaktanácsadó fényképeElőző hónapban kezdett cikksorozatunk ezen részében összefoglaljuk, amit a higiéniáról tudni érdemes. A hétköznapokban a higiénia kifejezést a tisztaság szinonímája ként használjuk, ezzel leszűkítve valódi jelentését. Lássuk, mit takar a szó eredeti jelentés köre, s mi a tisztítás négy legfontosabb tényezője.

Például a pH 2 savasabb, mint a pH 4. Ugyan akkor a pH 13 lúgosabb, mint a pH 12.
pH 3 alatt és pH 10 fölött erősen savas vagy lúgos szereket találunk, ezekkel már kizárólag védőfelszerelésben dolgozzunk!
1 pH osztás 10-szeres különbséget jelent erősségben, tehát a pH 9 tízszer lúgosabb pH 8-nál.
Mérése műszerrel vagy tesztcsíkkal történhet.

Tisztítást befolyásoló tényezők: a négy fő faktor

A higiénia szó egészséget jelent, főbb területei az orvosihigiénia, mentálhigiénia, élelmiszerhigiénia. Tágabb értelemben a higiénikus környezet alatt értjük az egészséget befolyásoló valamennyi tényezőt. A pékségek tekintetében az épületek, berendezések állapota, az alapanyag, a vízminőség, a technológia, tárolás, csomagolás, szállítás, takarítás-fertőtlenítés, személyhigiénia, kártevők elleni védelem, hulladék kezelés, oktatás, minőség-ellenőrzés stb. magas színvonala együttesen garantálja a biztonságos terméket.

A higiénia nem játék, gyerek kezébe nem való

AZ ALAPOK

A TISZTASÁG FOGALMA

 • Tisztítás a szennyeződések eltávolítását jelenti. Szennyeződés minden olyan anyag, aminek a jelenléte nem kívánatos az adott helyen és időben. Például a liszt, a legfontosabb alapanyagunk is lehet szennyeződés, ha a padozatra hullik. Fertőtlenítés alatt amikro organizmusok (gombák, baktériumok, vírusok) elpusztítását értjük.
  Először a tisztítást kell elvégezni, majd utána fertőtleníteni. Léteznek kombinált

tisztító-fertőtlenítő szerek is, amelyek egy lépésben biztosítják mindkét hatást.
Fontos, hogy minden területen a sajátosságoknak, előírásoknak megfelelő higiéniai szintet garantáljuk. A feleslegesen „túlbiztosított” tisztaság nem javít az élelmiszer minőségen, viszont felesleges költségeket generál. Más képp kell például kezetmosni egy raktári dolgozónak, egy péknek vagy egy sebésznek műtét előtt.

IPARI TISZTÍTÓ ÉS FERTŐTLENÍTŐSZEREK

 • Az iparitisztító- és fertőtlenítőszerek különböznek a háztartások számára forgalmazottaktól.
  A jogszabályokban „foglalkozásszerű felhasználásra” készült megnevezés szerepel. Általában töményebbek és így veszélyesebbek is a lakossági szereknél.
  A vegyitermékek alkalmazásához rendelkezni kell a megfelelő termék ismertetőkkel, biztonsági adatlapokkal. A dolgozókat ki kell oktatni a biztonságos használatra. Általában előírás a megfelelő védőöltözék viselése (Biztonsági Adatlap szerint).
  Puritán a termékek külső megjelenése, de a címke minden szükséges információt tartalmazza.
  Rajta van a keverési arány, a veszélyt jelzőábrák, a termékösszetétel.

A PH FOGALMA

 • A vegyszereket leggyakrabban a kémhatásuk alapján csoportosítjuk; lehetnek savasak, lúgosak vagy semlegesek. A savasság – lúgosság mérésére létezik egy 0-tól 14-ig tartó skála, a pH skála.

  pH 7 a semleges kémhatás. Ettől lefelé haladva savasabb, felfelé lúgosabb kémhatással találkozhatunk.
 1. Vegyszer összetétele, koncentrációja: Feltétlenül tartsuk be az előírt hígítási arányokat! (a megadottnál magasabb koncentráció használata nem gyorsítja, növeli a tisztítás hatékonyságát, csak a vegyszert pazarolja)
 2. Hőfok: magasabb hőmérsékleten hatékonyabb a tisztítás. (hideg vízzel nehezebb például a zsírt lemosni...)
 3. Hatásidő: ha tovább hagyjuk dolgozni a vegyszert, jobban tisztít.
  Ezt segíti az áztatás vagy a hosszan a felületen maradó habtermékek alkalmazása, merítéses módszernél a hosszú időn át történő áztatás.
 4. Mechanikaihatás: ez is gyorsítja a szennyeződés eltávolítását. Ilyen pl. a súrolás vagy a magas nyomású mosó vízsugarának ereje.

A négy tényező együttes szakszerű alkalmazásával érhető el a hatékony tisztítás!
Szükség esetén egymással részben helyettesíthetők: Pl. ha nincs melegvíz, akkor hosszabb áztatással hasonló eredményt érhetünk el.
Kényes felületeken kisebb vegyszer koncentrációval, de magasabb hőmérsékleten a fizikai behatás növelésével ugyanazt a hatást el tudjuk érni.
Az úgynevezett „Sinner kör” írja le ezt az ökonómiai szempontból optimális higiéniai folyamatot.

Sinner kör - képe

Általános tapasztalat, hogy az ipari termékeket és eszközöket alkalmazó üzemek gazdaságosabb felhasználás mellett nagyobb tisztaságot érhetnek el egy egységes higiéniai rendszerrel.

(Folytatjuk)

Kezdőlap slider 1.

Kezdőlap slider 2.